כחלק משיפור השירות במס"ב,  תתאפשר קליטת קבצים עד השעה 14:30.

הוראות שישודרו לאחר מועד זה יבוצעו עם יום ערך הבא.

אנא הימנעו משליחת קבצים לאחר השעה 14:00, על מנת להימנע מחריגות בלוחות הזמנים.

התחדשנו באתר חדש !

אנחנו כאן כדי לספק לכם מידע מקצועי, ברור ונגיש.

תשעה באב

יום ראשון ה- 03/08/25

אינו יום עסקים.

חץ שמאל
חץ ימין
סגירה

מידע למצטרף למערכת מס"ב

מידע זה מיועד לגופים המתעניינים בהצטרפות כמשתתף למערכת מס"ב, והוא מתייחס להיבטים הבאים: הצטרפות משתתף חדש למערכת מס"ב, תהליך ההצטרפות למערכת ועלויות הצטרפות למערכת

מערכת מס"ב

חברת מרכז סליקה בנקאי בע"מ (להלן: "מס"ב") הינה המפעילה של מערכת התשלומים המרכזית בישראל, "מערכת חיובים, זיכויים והעברות תשלומים" (להלן: "מערכת מס"ב"). 

השירותים העיקריים שהמערכת מספקת הינם שירותי סליקה אלקטרונית וכן שירותי העברת מידע.  מס"ב פועלת לשמירת יציבות המערכת, יעילותה ואמינות המידע העובר דרכה. 

המשתתפים במערכת מס"ב  הם גופים מפוקחים המונים בנקים וגופים חוץ בנקאיים , בעלי רישיון המאפשר להם להתחבר למערכת מס"ב. 

מס"ב פועלת משנת 1982 והינה תאגיד בנקאי בבעלות חמישה בנקים ומספקת שירותים לכלל המשתתפים וללקוחותיהם באופן שווה. 

נפח הפעילות במס"ב וייחודיות השירותים, הופכים אותה לציר מרכזי בפעילות הפיננסית במשק. מס"ב פועלת כמערכת תשלומים מבוקרת, ונמצאת בפיקוח של מחלקת התשלומים והסליקה בבנק ישראל ("מת"ש").

בזכות הידע והניסיון הרב בתחום התשלומים, מס"ב מספקת מגוון פתרונות הנותנים מענה לצרכי המשתתפים ולצרכי לקוחות עסקיים קטנים, בינונים ותאגידי ענק. היקפי הפעילות במערכת מס"ב מגיעים למיליארדי שקלים ביום בגין הוראות תשלום שמועברות באמצעות המערכת.

ההשתתפות במערכת מחייבת עמידה בכללי מס"ב וזאת לצורך שמירה על יציבות ויעילות המערכת.

מידע זה מיועד לגופים המתעניינים בהצטרפות כמשתתף למערכת מס"ב, והוא מתייחס להיבטים הבאים:

  1. מידע בנושא הצטרפות משתתף חדש למערכת מס"ב.
  2. תהליך ההצטרפות למערכת
  3. עלויות הצטרפות למערכת.

המידע מובא לידיעה בלבד, ויכול להשתנות בהתאם לשינויים רגולטוריים ו/או החלטות שיתקבלו על ידי מפעיל המערכת בנוגע לפעילותה של המערכת. מובהר כי, האמור במסמך זה אינו בא במקום המידע המופיע בכללי המערכת, וכי ככל שישנה סתירה בין מידע זה לכללי המערכת יגבר האמור בכללים. 

 

גופים הפועלים במערכת מס"ב: 

משתתפי המערכת – גופים בעלי רישיון שקיבלו קוד זיהוי מבנק ישראל, שמאפשר להם לפעול כמשתתף במערכת. 

משתמשי המערכת (הארגונים) – ארגונים, אשר מנהלים חשבון אצל משתתף במערכת, וקיבלו אישור מהמשתתף שאצלו מנוהל החשבון, לבצע העברות זיכויים ו/או חיובים ישירות במערכת מס"ב באמצעות "קוד מוסד", שניתן להם לצורך פעילותם במערכת מס"ב. 

סוגי פעולות שניתן לבצע באמצעות מערכת מס"ב  כמשתתף:

  • העברת זיכויים מחשבונות לקוח לחשבונות אצל משתתף אחר.
  • תשלומים מידיים  
  • בקשות תשלום 

תשתית התשלומים המיידיים המופעלת על ידי מס"ב מאפשרת לתת פתרונות תשלום מתקדמים, ויעילים שיש להם  פוטנציאל להוות אמצעי תשלום נוסף

  1. 1

    מידע בנושא הצטרפות משתתף חדש למערכת מס"ב

    משמעויות – תנאים ודרישות

    כדי שגופים יהיו רשאים להשתתף כמשתתפים במערכת מס"ב הם נדרשים לעמוד בכל התנאים והדרישות המפורטים להלן:

    1. 1.1

      תנאי גישה למערכת מס"ב

      • גוף מפוקח בעל רישיון כפי שנקבע ע"י הפיקוח על מערכות תשלומים בבנק ישראל. 
      • בעל קוד זיהוי ייחודי כפי שניתן ע"י בנק ישראל.
      • בחירת מודל גישה  ופתרון הסליקה המתאים לצרכיו לצורך פעילות במערכת 

      לפירוט אודות המודלים השונים ראה בקישור הבא

      • עומד בכללי המערכת וחתום על הסכם השתתפות מול מפעיל המערכת. 
    2. 1.2

      דרישות לצורך הצטרפות למערכת מס"ב

      עמידה בכללי המערכת – הכללים להשתתפות במערכת מס"ב חלים על כל משתתפי המערכת. תכליתם להוות

      בסיס מחייב להסדרת הפעילות של כלל המשתתפים במערכת. ניתן להגיע לתמצית הכללים באתר מס"ב באמצעות הקישור הבא masav  או  כללי המערכת.

      אבטחה פיזית – על המשתתף מוטלת האחריות לנקוט באמצעי הגנה נאותים להגנה על חצרי המשתתף בהן מותקנות תחנות קצה המחוברות למערכת ו/או לכל מקום אחר בו יש מידע ו/או גישה למידע של ו/או על המערכת

      ניהול נזילות – ניהול נזילות על מנת להימנע מכשל סליקה, והפקדת כספי בטוחות, שנועדו להבטיח את השלמת הסליקה במקרה של כשל נזילות.

      קיומם של כללים או נהלים פנימיים לעבודה מול המערכת – המשתתף יצהיר על קיום ואכיפה של נהלים לעבודה בעת שגרה ובחירום.

      עמידה בדרישות הטכנולוגיות הנדרשות לעבודה מול המערכת – משתתפי המערכת ישתמשו באמצעים טכנולוגיים, כגון אלו: טכנולוגיה המשלבת זיהוי ואימות של המשתמש, סודיות ושלמות הנתונים ומניעת הכחשה(כדוגמת כרטיסים חכמים, זיהוי ביומטרי)לצורך בקרת גישה למערכות המידע אצל המשתתף המקושרות למערכת.

      עמידה בדרישות המשכיות עסקית – המשתתפים אחראים לוודא, כי קיימות אצלם תוכניות המשכיות עסקית אופרטיביות, בהתייחס לממשק העבודה מול  מפעיל המערכת ולבצע בדיקה של תפעולן התקין מול המערכת, אחת לתקופה וכן לוודא אמצעי שרידות בכל הנוגע לרכיבים שבאמצעותם מתממשקות המערוכת אצל המשתתף למערכת מס"ב.

      עמידה בדרישות של אבטחת מידע וסייבר – עמידה בסטנדרטים של אבטחת מידע המקובלים בענף הבנקאות בישראל (הוראות ניהול בנקאי תקין, חקיקה רלוונטית, הנחיות של גורמי פיקוח רגולטורים שונים וכו').

      שלבי ההיערכות לקראת ההשתתפות במערכת מס"ב:

      מבקש גישה אשר מעוניין להשתתף בסליקה במערכת מס"ב, מוזמן לעיין בתהליך ההצטרפות למערכות התשלומים שמופיע במדריך הגישה למערכות התשלומים המפוקחות בישראל ("מדריך הגישה"), ולפנות לאגף הפיקוח על מערכות התשלומים בכתובת המייל:  payments-oversight@boi.org.il

      אם מבקש הגישה מעוניין להשתתף בסליקה עליו להתחבר גם למערכת זה"ב ולמסלקת הצ'קים. מפעילי מערכות יעבירו לו את המידע הפרטני הנדרש לצורך תהליך ההצטרפות למערכות אלו.

  2. 2

    תהליך ההצטרפות למערכת מס"ב

    1. 2.1

      פנייה של מבקש הגישה לפיקוח על מערכות תשלומים

      התהליך מתחיל בפנייה של מבקש הגישה לפיקוח על מערכות התשלומים לקבלת ייעוץ והכוונה לגבי תהליך הגישה למערכות התשלומים בישראל. לאחר מכן מבקש הגישה יידרש להגדיר את סוג ההשתתפות המבוקש על ידו בהתאם למודלים האפשריים בכל מערכת וכן יקבל המלצה מהרגולטור שאחראי על פעילות על מתן גישה למערכת התשלומים.

    2. 2.2

      קבלת אישור בכתב מהפיקוח על מערכות תשלומים

      בסיום שלב זה, מס"ב תקבל אישור מהפיקוח על מערכות תשלומים בבנק ישראל, להעברת כללי המערכת הרגישים תוך ציון שמו של המשתתף, סוג הרישיון שלו, סוג ההשתתפות שנבחר ואיש הקשר מול מס"ב.

    3. 2.3

      החתמה על נספח סודיות והעברת כללי מערכת רגישים

      מס"ב תעביר למבקש הגישה את נספח הסודיות לחתימה. לאחר החתימה, ותוך 5 ימים, יועברו הכללים הרגישים של מס"ב כולל הנספחים.

    4. 2.4

      החתמה על בקשת הצטרפות

      בשלב זה יתבקש מבקש הגישה לחתום על בקשת הצטרפות מתאימה לסוג ההשתתפות שנבחר. לאחר מכן, מס"ב תשלח אישור לבנק ישראל.

    5. 2.5

      קבלת אישור מבנק ישראל להתנעת תהליך ההצטרפות + הודעה על הקצאת קוד זיהוי

      מבקש הגישה יידרש להגיש לפיקוח על מערכות תשלומים בבנק ישראל בקשה להקצאת קוד זיהוי. לאחר הקצאת הקוד הפיקוח על מערכות התשלומים יאשר למס"ב את ההתנעה להצטרפות למערכות מס"ב.

      לאחר שלב זה יתחיל הפרויקט במס"ב.

    6. 2.6

      תיאום פגישת התנעה

      מס"ב תקבע פגישת התנעה עם מבקש הגישה בה יוצגו המערכות, השירותים ודרישות החיבור של מס"ב. מבקש הגישה יעדכן אלו מערכות הוא מתכנן לממש, כאשר ליבת המערכת (זיכויים וחיובים) הינם הבסיס להצטרפות למערכת.

    7. 2.7

      קביעת חלון כניסה ועדכון כל המשתתפים

      בקשת הצטרפות – לפחות 8 חודשים לפני חלון הכניסה

      ישנם 2 חלונות כניסה בכל שנה למערכת. מועדים אלו מתואמים עם בנק ישראל ותואמים לחלונות הכניסה למערכת זה"ב. חלונות הכניסה מפורסמים באתר מס"ב. ר' בקישור.

      חיבור למערכת מס"ב מותנה בעמידה בבדיקות החיבור למערכת, ובקבלת אישור מפעיל המערכת.

      המועדים כפי שמפורטים באתר יאפשרו מוכנות וזמינות מצד מבקש הגישה להצטרף למערכת כך שהוא יידרש למלא את תנאי הגישה והקריטריונים שפורסמו, בתיאום עם מס"ב ובהתאם לעמידה בכל הדרישות על פי כללי המערכת. לאחר קבלת אישור של מס"ב, ייקבע בשיתוף עימו המועד המתאים.

    8. 2.8

      תרשים תהליך ההצטרפות למס"ב:

  3. 3

    עלויות הצטרפות ועלויות שוטפות

    משתתף במערכת יישא בכל העלויות וההוצאות הכרוכות בהקמה, תפעול ותחזוקה שוטפת של מערך התקשורת בינו ובין החברה על פי דרישות החיבור הטכניות. עלות ההתחברות למערכת למשתתף החדש, אשר תשולם למפעיל המערכת, תחושב על בסיס שעות העבודה והמשאבים שיושקעו על ידו ואשר ינבעו באופן ישיר מביצוע ההתאמות ו/או הבדיקות הנדרשות לצורך התחברות המשתתף החדש למערכת. עלות ההתחברות תשולם על ידי המועמד מדי חודש בחודשו על פי התעריפים בתעריפון המפורסם באתר מפעיל המערכת
    עלויות ההצטרפות כוללות עלות חודשית קבועה בסך של 25,000 ₪ לחודש וכן חיוב בגין שעות עבודה, בהתאם לתעריפי שעות העבודה המופיעים בתעריפון מס"ב, בהתאם להשקעה בפועל.